Карго застраховане

Една от най-разпространените имуществени застраховки, известна на вътрешния  и международния застрахователен пазар, е транспортната застраховка „Карго“- застраховка на превозваните товари. Застраховката има за цел да обезщетява (възмездява) загубите, причинени от опасности при пътуването на товарите по суша, по вода и по въздуха.
Големите опасности, на които са изложени стоките по време на пътуването, големите материални интереси, които са съсредоточени на едно транспортно средство при един рейс, изтъкват „Карго“ застраховката като обективна необходимост при транспортирането на товарите, особено при външнотърговските покупко-продажби.
При транспортната застраховка „Карго“ в значителна степен повече, отколкото при всички имуществени застраховки, поради особеностите на транспортните рискове, липсва закономерност при проявление на застрахователните събития. Това е характерно и за нашата застрахователна практика. В съответствие на тези специфични обстоятелства при транспортното застраховане необходимостта от организиране на могъщ сигурностен фонд е реална потребност. По такъв начин би могло да се отговори на евентуалните тежки загуби при настъпване на транспортното застраховане и заедно с това ще се позволи на застрахователя да задържа по-голям плен при застрахователните операции.

Advertisements
Published in: on октомври 28, 2009 at 3:06 pm  Коментарите са изключени за Карго застраховане  
%d bloggers like this: